Marcin Chludziński nowym prezesem Fundacji Republikańskiej

2011.11.30

Zespół "Rzeczy Wspólnych"

, że na podstawie uchwały Rady Fundatorów z dnia 8 listopada nowym Prezesem Zarządu Fundacji Republikańskiej został Marcin Chludziński. Rezygnację z pełnienia tej funkcji złożył dotychczasowy prezes poseł Przemysław Wipler. Wiceprezesem Fundacji pozostał Marek Wróbel, a na trzeciego członka zarządu powołany został dr Stanisław Tyszka, szef Centrum Analiz Fundacji Republikańskiej, który obejmie jednocześnie funkcję Dyrektora Generalnego Fundacji.

Decyzja Rady Fundatorów ogłoszona została na V Kongresie Republikańskim, który odbył się w sobotę 12 listopada. W otwierającym kongres przemówieniu nowy prezes zapowiedział kontynuację dotychczasowych działań Fundacji. Nie będzie rewolucji, będzie ewolucja. Będziemy starali się lepiej robić to, co robimy: przede wszystkim dotyczy to działalności think-tanku i poważnej, konkretnej refleksji nad Polską. (…) Chcemy też intensywnie rozwijać działalności, które dotychczas pozostawały trochę na uboczu: kwestie związane z Ruchem Republikańskim, Klubami Republikańskimi (…) Mocniej rozwiniemy działalność formacyjną kierowaną do młodych ludzi. (…) Jesteśmy na początku długiego marszu i wierzę, że zakończymy go niepokonani.

Marcin Chludziński jest absolwentem Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych oraz Centrum Europejskich Studiów Regionalnych i Lokalnych Uniwersytetu Warszawskiego. Karierę zawodową zaczynał w Szkole Liderów, gdzie koordynował programy rozwoju liderów społecznych i politycznych. Od 2004 związany z firmą Invent Grupa Doradztwa i Treningu, od 2006 Prezes Zarządu tej spółki.  Licencjonowany trener i coach specjalizujący się w doradztwie strategicznym i organizacyjnym oraz rozwoju kompetencji przywódczych.  Posiada doświadczenie w definiowaniu i zarządzaniu projektami doradczymi w administracji publicznej, organizacjach pozarządowych, biznesie. Prowadzi szkolenia, warsztaty, stale współpracuje w charakterze wykładowcy między innymi z Uniwersytetem Warszawskim oraz Collegium Civitas. Jest jednym z sześciu fundatorów Fundacji Republikańskiej. Ojciec Heleny i Ewy,  mąż Anny. Hobbystycznie uprawia strzelectwo sportowe.