Eksperci Fundacji Republikańskiej

Jan Bondyra

Ekspert

Absolwent Instytutu Ekonomii i Zarządzania KUL. Senior Consultant w dziale badania sprawozdań finansowych jednej z firm "Wielkiej Czwórki". Ekspert Fundacji Republikańskiej w zakresie polityki gospodarczej. Organizator i moderator wielu dyskusji tematycznych.

Miłosz Bosiacki

Ekspert

Absolwent Szkoły Głównej Handlowej. Finansista z doświadczeniem pracy w controllingu w różnych branżach. Zainteresowania w dziedzinie polityki gospodarczej oraz obrony terytorialnej.

Małgorzata Brennek

Ekspert

Pełnomocnik Prezes ZUS ds. Zapobiegania Nieprawidłowościom i Korupcji (od maja 2016 r.). Autorka komentarzy, artykułów oraz publikacji na temat korupcji, dostępu do informacji publicznej oraz wdrażania funduszy strukturalnych Unii Europejskiej w Polsce.

Wojciech Dąbrowski

Ekspert

Doradca podatkowy, doktorant na Wydziale Prawa i Administracji UW. Ekspert w zakresie systemu podatkowego, a w szczególności podatku VAT.

Tomasz Filipowicz

Ekspert

Doktor nauk prawnych. Radca prawny, partner w kancelarii Filipowicz & Buliński. Pracował m.in. w wiodącej spółce doradczej w branży IT, w departamencie TMT w renomowanej kancelarii prawnej a także w NSA. Doradza w przedsięwzięciach budowlanych, energetycznych oraz dot. nowych technologii.

Krzysztof Gigol

Ekspert

Opracowuje modele i strategie sprzedażowe oraz zarządza sprzedażą w branży energetycznej i przemysłowej. Ekspert w zakresie efektywności i niezależności energetycznej, Odnawialnych Źródeł Energii oraz niskoemisyjnego wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej. Ekonomista i instruktor strzelectwa sportowego.

Mateusz Glinowiecki

Ekspert

Doktor nauk społecznych w zakresie socjologii, wykładowca akademicki, menedżer, specjalista ds. rozwiązywania konfliktów. Asystent Sejmowej Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych oraz Kierownik Projektu w Biurze Strategii, Rozwoju i Współpracy Międzynarodowej Poczty Polskiej S.A.

Karol Jagliński

Ekspert

Ekonomista i finansista z doświadczeniem w różnych branżach. Specjalizuje się w problematyce związanej z finansami publicznymi, rozwojem regionów oraz gospodarką.

Jarosław Kniołek

Ekspert / Koordynator projektów

Przez wiele lat współorganizator i koordynator Marszów dla Życia i Rodziny. Członek zarządu Komitetu Obchodów Narodowego Dnia Życia. W przeszłości związany z Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny oraz Fundacją Rzecznik Praw Rodziców. Koordynator wojewódzki kampanii „Rodzina ma Głos”. Studiował w Instytucie Studiów nad Rodziną na UKSW. Z zamiłowania stolarz i majsterkowicz. Nie przegapił żadnego meczu NBA.

Mariusz Kuźma

Ekspert

Prawnik. Od początku kariery zawodowej, tj. od ponad 20 lat związany z zamówieniami publicznymi. Wspólnik K & K Mariusz Kuźma Beata Jagodzińska – Kuźma s.c. - Kancelaria Doradztwa Prawnego i Gospodarczego, Doradca Prezesa Agencji Mienia Wojskowego. Wykładowca i autor wielu publikacji poświęconych zamówieniom publicznym.

Paweł Ludwiniak

Ekspert

Ekspert w zakresie ekonomii, prawa gospodarczego i reindustrializacji. Absolwent Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku oraz Wydziału Marketingu i Zarządzania Politechniki Białostockiej. Pracuje jako prawnik w wiodącej firmie przemysłowej (sprawy korporacyjne, prawo spółek). Pasjonat wędrówek, historii oraz tematyki kresowej.

Michał Macierzyński

Ekspert

Doktor nauk ekonomicznych. W PKO BP odpowiedzialny za rozwój bankowości i płatności mobilnych oraz cyfryzację państwa. Założyciel i redaktor naczelny serwisu PRNews.pl i Przeglądu Finansowego Bankier.pl. Wykładał w Instytucie Dziennikarstwa UW. Wiceprezes Fundacji InternetPR.pl. Absolwent SGH w Warszawie.

Dominik Mazur

Członek Zarządu / Ekspert

Prawnik, koordynator projektów Fundacji Republikańskiej, ekspert w dziedzinie legislacji. Specjalizuje się w problematyce związanej z prawem gospodarczym, funkcjonowaniem administracji oraz ochroną danych osobowych.

Anna Młynarska-Sobaczewska

Członek Zarządu / Ekspert

Kierownik Zakładu Prawa Konstytucyjnego i Badań Europejskich INP PAN. Dr hab. nauk prawnych, specjalność - prawo konstytucyjne, profesor INP PAN. Adwokat, autorka wielu opinii z zakresu prawa konstytucyjnego sporządzanych na zamówienie naczelnych organów władzy państwowej, władz samorządowych oraz podmiotów prywatnych.

Rafał Momot

Ekspert

Zarządzający sprzedażą i rozwojem największej w Polsce firmy obsługi technicznej samolotów. Przeprowadził wiele procesów połączenia oraz integracji firm w Polsce i zagranicą. Specjalizuje się w zakresie lotnictwa, branży zbrojeniowej, dystrybucji i logistyki.

Kamil Orzeł

Członek Zarządu / Ekspert

Absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu oraz Centrum Studiów Samorządu Terytorialnego. W latach 2008-2017 związany z branżą internetową. Samorządowiec od 2014 roku. Radny dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy, prezes stowarzyszenia PROJEKT URSYNÓW.

Jacek Sapa

Ekspert

Prezes Fundacji Narodowego Dnia Życia. Inicjator Certyfikatów „Szkoła Przyjazna Rodzinie”. Współorganizator Marszów dla Życia i Rodziny oraz Kongresu Polskiej Rodziny. Ekspert w tematyce rodzinnej, edukacyjnej i demograficznej.

Paweł Soproniuk

Ekspert

Członek zarządu Neuron PR i NuPlays.com. Od 15 lat doradza polskim i międzynarodowym organizacjom w zakresie komunikacji. Wykładowca przedmiotu PR na kierunku Zarządzanie Projektami na PW. W 2014 znalazł się na liście „50 najbardziej kreatywnych w biznesie” magazynu Brief.

Jan Urmański

Ekspert

Socjolog i działacz społeczny na rzecz małżeństw i rodzin. Wykonawca i ewaluator programów społecznych. Badacz edukacji. Przedsiębiorca. Specjalizuje się w polityce rodzinnej, edukacji i konstruowaniu działań społecznych.

Dariusz Wasilewski

Ekspert

Współtwórca powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce, pierwszy dyrektor Podlaskiej Kasy Chorych, były z-ca prezesa NFZ. Z wykształcenia prawnik z tytułem MBA. Wykładowca akademicki. Ojciec czworo dzieci i mąż jednej i tej samej żony, pasjonat historii i jazdy konnej. Aktywny rekonstruktor husarii.

Krzysztof Wąsowski

Ekspert

Doktor nauk prawnych, adwokat; wspólnik w kancelarii prawnej Elżanowski, Cherka & Wąsowski; wykładowca akademicki; specjalista w zakresie prawa i postępowania administracyjnego, prawnych aspektów regulacyjnych, prawa własności intelektualnej i nowych technologii.

Marek Wróbel

Prezes Zarządu / Rada Fundacji

Absolwent Wydziału Prawa i Administracji oraz Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. W latach 2006-2007 był szefem gabinetu politycznego ministra gospodarki Piotra Woźniaka.

Marek Zaczek

Ekspert

Ekonomista. Absolwent Uniwersytetu w Białymstoku i warszawskiej Szkoły Głównej Handlowej. Posiada doświadczenie w restrukturyzacji przedsiębiorstw, zarządzaniu w służbie zdrowia, przemyśle spożywczym i transporcie publicznym. Członek Warszawskiego i Łomżyńskiego Bractwa Kurkowego.

Krzysztof Zając

Ekspert

Doktor nauk chemicznych, polityk, żonaty, trójka dzieci. Prowadzi własną działalność doradczą, pracując dla małych firm głównie z USA i Australii. Jest wiceprezesem Fundacji Ryk Wolności oraz delegatem do rady krajowej Stowarzyszenia Na rzecz nowej Konstytucji Kukiz’15 okręgu 13.

Radosław Żydok

Ekspert

Sprawny i odpowiedzialny menedżer z zacięciem analitycznym. Interesuje się ekonomią i sektorem publicznym. Aktywny społecznik. Prowadził kilka projektów non-profit, nastawionych na zwiększenie aktywności politycznej społeczeństwa, działania typu watch dog, kontrolę wyborów, akcje profrekwencyjne.