Czwarty Raport Kwartalny o szarej strefie w Polsce

2020.03.04

Na stronie Fundacji opublikowaliśmy Czwarty Raport Kwartalny o szarej strefie w Polsce. Raport został przygotowany na bazie ponad 2,7 tys. artykułów prasowych i obrazuje najważniejsze wydarzenia i informacje o szarej strefie w ostatnim kwartalne 2019 roku. Znajdą w nim Państwo:

• wprowadzone i zainicjowane zmiany prawne, między innymi: projekt nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym Ministerstwa Finansów, informacje o wprowadzonej podwyżce akcyzy na napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe;
  • opis działania służb związanych z likwidacją nielegalnego obrotu paliwami, tytoniem i alkoholem, w tym: przechwycenie blisko 9 mln paczek papierosów w Porcie w Gdyni czy likwidację grupy przestępczej odpowiedzialnej za wprowadzenie na rynek 41 mln litrów paliwa;
  • prezentację publikacji o szarej strefie.

Zachęcamy do zapoznania się z pełnym materiałem pod adresem: