Spółdzielcze Rewolucje

2020.03.05

„Spółdzielcze Rewolucje” to projekt realizowany przez Fundację Republikańską od 2019 roku, poprzez który chcemy zmienić sposób myślenia o mieszkalnictwie społecznym. Naszym marzeniem jest aby spółdzielnie mieszkaniowe przestały się jawić jako twór z minionej epoki zilustrowany znakomicie w serialu „Alternatywy 4”, a zaczęły być powszechnie traktowane jako żywe, organiczne wspólnoty, nasze dobro wspólne.

Jesteśmy świadomi, że zarządzanie spółdzielniami pozostawia często wiele do życzenia, a ich członkowie niejednokrotnie nie są świadomi swoich praw i miewają trudności z ich egzekwowaniem.

Prowadząc nasze działania pragniemy przekazać kompendium wiedzy do dokonania trwałych zmian w funkcjonowaniu spółdzielni oraz stale wychodzić naprzeciw potrzebom mieszkańców. Przygotowaliśmy podręcznik świadomego członka spółdzielni mieszkaniowej, graficzną wersję ustawy – prawo spółdzielcze, cyklicznie publikujemy treści, które poszerzają i uzupełniają wiedzę oraz podnoszą świadomość w zakresie budownictwa i mieszkalnictwa społecznego.

Prowadzimy szkolenia dla członków i mieszkańców spółdzielni mieszkaniowych/SIM/TBS. Uruchomiliśmy punkt nieodpłatnego doradztwa mailowego, telefonicznego oraz bezpośredniego w zakresie spraw związanych z mieszkalnictwem społecznym, niebawem otworzymy stacjonarny punkt poradnictwa obywatelskiego zajmującego się tą problematyką.

Dołącz do naszej Spółdzielczej Rewolucji!

Strona internetowa projektu: https://spoldzielniemieszkaniowe.org/