Radosław Żydok

Wykształcenie: Inżynier informatyki ze specjalnością sieci komputerowe. W trakcie studiów ekonomicznych. Skupiony naukowo na modelowaniu ekonomicznym i statystycznym z wykorzystaniem nowych technologii oraz na systemie finansów publicznych (w tym, w szczególności, na systemie podatkowym).

Kariera zawodowa: W latach 2007-2016 zatrudniony na Wydziale Matematyki i Nauk Informacyjnych Politechniki Warszawskiej jako informatyk, odpowiedzialny za utrzymanie laboratoriów komputerowych i sieci teleinformatycznej oraz wsparcie informatycznych projektów badawczych. Od 2016 roku był koordynatorem projektów Fundacji Republikańskiej, gdzie zajmował się działalnością badawczą, konsultacjami i współpracą z sektorem publicznym. W maju 2017 awansowany na stanowisko dyrektora operacyjnego, odpowiadał za wszystkie bieżące prace projektowe i administracyjne w Fundacji. W grudniu 2017 roku powołany do Zarządu Fundacji Republikańskiej. Pracę w niej zakończył w czerwcu 2018 roku. Pozostaje ekspertem Fundacji i stałym autorem artykułów publikowanych w kwartalniku “Rzeczy Wspólne”.

Aktywność pozazawodowa: Założyciel i członek zarządu stowarzyszenia Grupa Obrony Nadwiślańskiej – republikańskiej organizacji współtworzącej ruch obywatelskiej obrony terytorialnej. Czynny strzelec i radiooperator. Członek stowarzyszenia Mensa Polska. W przeszłości zaangażowany w działalność lokalną w Praskiej Wspólnocie Samorządowej. Honorowy krwiodawca z blisko 14 litrami oddanej krwi na koncie.

Obszary zainteresowania eksperckiego: makroekonomia i podatki, nowe technologie i cyfryzacja w administracji publicznej, bezpieczeństwo informatyczne, wojskowość, obrona terytorialna.

Profile w portalach społecznościowych:
Facebook: https://www.facebook.com/radoslaw.zydok
Twitter: https://twitter.com/rzydok