Krzysztof Zając

Wykształcenie: dr inż. chemii, stopień otrzymany na Politechnice Łódzkiej w 2010 roku; 3 publikacje naukowe, 1 patent, 1 zgłoszenie patentowe. Tytuł Mistrza Krajowego (Współczynnik klasyfikacyjny 4.0) w brydżu sportowym.

Kariera zawodowa:

Kwiecień 2015 – obecnie: NoveltyUnit – Główny Technolog

Przygotowanie formulacji kosmetyków i chemii gospodarczej, konsultacje w sprawach aparatury przemysłowej, grantów badawczych i składników aktywnych preparatów chemicznych

Lipiec 2012 – obecnie: Hare Scientific – Samozatrudnienie, freelancer

Formulacje suplementów, kosmetyków i chemii gospodarczej. Przygotowywanie artykułów naukowych z chemii i medycyny. Analiza patentów i literatury fachowej oraz przygotowanie przeglądów naukowych.

Luty 2010 – lipiec 2012 – Selvita S.A. Kraków – Specjalista ds. syntezy (VII 2011-VII 2012 Discovery Chemistry)

Zakres obowiązków: synteza związków organicznych, opracowanie ścieżek syntetycznych nowych związków organicznych

Specjalista ds. syntezy/Team Leader (II 2010-VII-2011 Contract Chemistry)

Zakres obowiązków: opracowanie ścieżek syntezy związków organicznych, zarządzanie projektami badawczymi i zleconymi, zarządzanie zespołem. Utrzymywanie kontaktów z klientami. Wyszukiwanie, opracowywanie i wdrażanie nowych rozwiązań. Przygotowanie ofert dla klientów. Przygotowanie przeglądów literaturowych. Analiza patentów i literatury fachowej.

Czerwiec 2008 – Lipiec 2009 – Wytwórnia i hurtownia środków czystości „VAN” – Technolog ds. badań

Zakres obowiązków: opracowanie receptur nowych produktów, nadzór nad produkcją oraz kontrola jakości. Utrzymywanie kontaktu z klientami celem opracowania produktów dopasowanych do konkretnych potrzeb i zastosowań. Samodzielne poszukiwanie nowych rozwiązań zdatnych do ulepszenia istniejących produktów jak i we współpracy z innymi firmami.

Aktywność pozazawodowa:

Fundacja Ryk Wolności – wiceprezes

Stowarzyszenie Republikanie – koordynator klubu krakowskiego

Stowarzyszenie na rzecz nowej konstytucji Kukiz’15 – delegat do rady krajowej okręgu 13

Stowarzyszenie Koliber – analityk Centrum Analiz

Obszary zainteresowania eksperckiego: Szkolnictwo wyższe, badania naukowe, chemia, medycyna.

Profile w portalach społecznościowych:

Linkedin - https://www.linkedin.com/in/krzysztof-zając-12314879
Facebook - https://www.facebook.com/krzysztof.zajac.100