Stulecie wyzwolenie Dyneburga

2020.01.01

3 stycznia 1920 roku rozpoczęła się bitwa o Dyneburg, jedno z najważniejszych wydarzeń wojny polsko-bolszewickiej.

W stulecie tego wydarzenia Fundacja Polska Zwycięska 1920-2020 we współpracy z Ambasadą Republiki Łotewskiej w Rzeczypospolitej Polskiej oraz Fundacją Republikańską pragną przypomnieć o łotewskiej walce z systemem komunistycznym.

W najbliższy piątek o godzinie 19:00 w siedzibie Fundacji Republikańskiej rozpocznie się wieczór filmowy opisujący łotewską perspektywę komunistycznego imperializmu i walki z tym systemem. W trakcie spotkania wyświetlone zostaną dwa filmy:

1. „The Soviet Story” – głośny film dokumentalny opisujący zbrodnie komunistyczne w Europie Środkowo-Wschodniej (2008 r., polski lektor, czas trwania 85 min).

2. „The Unknown War: Baltic Resistance” – film dokumentalny poświęcony Leśnym Braciom – bałtyckim żołnierzom wyklętym, którzy po zakończeniu II wojny światowej kontynuowali walkę przeciwko sowieckiej okupacji Litwy, Łotwy i Estonii (2016, polskie napisy, czas trwania 40 min).

Po zakończeniu prelekcji odbędzie się dyskusja nad perspektywami relacji Polski i Łotwy oraz polityką historyczną prowadzoną przez obydwa państwa po upadku systemu komunistycznego.

Termin: 3 stycznia 2020 godz. 19.00.
Lokalizacja: siedziba Fundacji Republikańskiej,
ul. Nowy Świat 41.