Pod Spodem: Rumuński przełom – wielkie reformy i wielki kryzys

2017.02.24

Od czasu do czasu z szumu medialnego dochodzą zdawkowe informacje na temat masowych protestów w Rumunii. Jednocześnie mówi się o obniżkach podatków i prorynkowych reformach gospodarczych. Jeżeli zatem zastanawiacie się nad tym, co faktycznie „piszczy w Rumunii”, jaki jest kontekst społeczny tego, co się tam dzieje i jaki jest obecnie ten kraj – zapraszamy serdecznie na spotkanie!

W dyskusji poruszone zostaną następujące tematy:

• funkcjonowanie rumuńskiego systemu politycznego
  • aktualna sytuacja polityczna i gospodarcza Rumunii
  • ustawa korupcyjna i co nowego dzieje się w tej kwestii
  • cele i perspektywy rozwojowe
  • obronność i amerykańskie wojska
  • tożsamość Rumunów, ich stosunek do Polski, Mołdawii, Ukrainy i Rosji
  • Rumunia w kontekście „międzymorza”
  • dlaczego tak mało wiemy o Rumunii

Jako ekspertów zaprosiliśmy:

Dra hab. Adama Burakowskiego – politologa, publicystę, związanego ze Studium Europy Wschodniej UW, Instytutem Studiów Politycznych PAN, Klubem Jagieliońskim, specjalistę do spraw Rumunii.

Michała Torza – archeologa i dziennikarza, autora bloga michaltorz.pl o życiu w Rumunii i redaktora portalu informacyjnego wrumunii.pl.

Dyskusję poprowadzi Dominik Mazur, koordynator projektów Fundacji Republikańskiej, z wykształcenia prawnik.

Zapraszamy!