Pod spodem: Gospodarka Dobra Wspólnego. Jakiego kapitalizmu potrzebują Polacy?

2016.11.21

Już w najbliższy czwartek 24 listopada o 18:30 zapraszamy Państwa do naszej siedziby przy Nowym Świecie 41 na kolejne spotkanie z cyklu „Pod spodem”. Dyskutujemy w nim na tematy, które kształtują współczesną politykę, ale jednocześnie nie są związane z bieżącymi sporami partii czy stronnictw. Dotykamy tych sfer życia społecznego, gospodarki i kultury, które wpływają na otaczający nas świat w najwyższym stopniu.

Bieżące wydarzenia z pogranicza polityki i ekonomii oraz liczne kryzysy coraz wyraźniej wskazują, że na świecie i w Unii Europejskiej kończy się czas naiwnego optymizmu. Istotnym elementem wpływającym na bieg zdarzeń są niewydolne i źle skonstruowane systemy gospodarcze. W związku z tym zapraszamy wszystkich zainteresowanych na dyskusję pod tytułem „Gospodarka Dobra Wspólnego. Jakiego kapitalizmu potrzebują Polacy?”, której punktem wyjścia będzie najnowsza książka ojca Macieja Zięby OP „Papieska ekonomia” (http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,13245,Papieska-ekonomia-Kosciol-rynek-demokracja).

Jak daleko współczesnemu kapitalizmowi do ordoliberalizmu? Czy kapitalizm musi być „dziki”? Jak być solidarnym unikając pułapek „państwa opiekuńczego”? Czy kapitalizm i dobro wspólne mogą ze sobą współgrać? Jak wyglądałaby wolnorynkowa gospodarka zaprojektowana w duchu „Centesimus annus”? Na te i inne pytania będą próbowali odpowiedzieć zaproszeni goście:

dr Maciej Zięba OP – dominikanin, filozof, założyciel i dyrektor Instytutu Tertio Millennio w Krakowie, współzałożyciel Ośrodka Myśli Politycznej, znawca nauki społecznej Kościoła.

prof. Łukasz Hardt – ekonomista, członek Rady Polityki Pieniężnej, kierownik Katedry Ekonomii Politycznej na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego, członek Narodowej Rady Rozwoju.

dr Marek Dietl – ekonomista, doradca Prezydenta RP, członek zarządu Instytutu Sobieskiego, adiunkt w katedrze Ekonomii Szkoły Głównej Handlowej.

Dyskusja odbędzie się 24 listopada (czwartek) o godzinie 18:30 w siedzibie Fundacji Republikańskiej przy ulicy Nowy Świat 41. Podczas wydarzenia będzie możliwość nabycia książki autora. Wstęp wolny.