Pod Spodem: Dzieciństwo w XXI wieku. Chmielecka, Sobczak, Wysocki

2017.05.31

31 grudnia 2000 roku skończyło się dwudzieste stulecie. Za niecałe dwa lata pierwsze pokolenie urodzone w XXI wieku stanie się pełnoletnie. Coraz częściej mamy świadomość, że tzw. millenialsi są już zupełnie innymi ludźmi, niż „dinozaury” urodzone w XX wieku. Postęp wciąż przyspiesza, a każde kolejne pokolenie jest coraz krótsze. Jednocześnie różnice między nimi są coraz większe. Czym będzie charakteryzować się pokolenie, którego przedstawiciele w tej chwili uczą się mówić, chodzić, pisać, dodawać i korzystać z sieci?

Na najbliższym spotkaniu z cyklu „Pod spodem” będziemy odpowiadać na istotne pytania dotyczące tego, jak wychowanie w świecie cyfrowym i chaosie informacyjnym kształtuje młodzież. Jakie zagrożenia, o których większość dorosłych nie ma pojęcia, czyhają na dzisiejsze dzieci? Jakie ideały i jaką moralność mają dzisiejsi nastolatkowie? Jakimi obywatelami i jakimi pracownikami będą kiedyś? Czy można mówić o pokoleniu Z i czy jest ono lepsze czy gorsze od pokolenia X? Jaka będzie Polska przyszłości, jeżeli „takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie”?

Dołącz do wydarzenia na Facebooku i zaproś znajomych!

W dyskusji wezmą udział:

Julia Chmielecka – dziennikarka, autorka książki „Internet złych rzeczy”. Autorka cyklu felietonów „Cyberbezpieczeństwo” emitowanych w programie Dzień Dobry, Polsko! w TVP1. Wraz z Podlaską Policją realizuje programy prewencyjne dotyczące bezpieczeństwa dzieci i młodzieży w sieci, oraz szkoli Podlaską Policję w rozpoznawaniu cyberzagrożeń. Od lat związana z produkcją telewizyjną, gdzie pisze scenariusze i realizuje materiały filmowe.

Teodor Sobczak – Prezes Fundacji Innowatorium, wykładowca, ale przede wszystkim twórca narzędzi edukacyjnych i metodyk tej tematyki. Od 2004 roku zajmuje się tworzeniem zaawansowanych narzędzi symulacyjnych wykorzystywanych w branży edukacyjnej i szkoleniowej. W jego bogatym dorobku znajduje się kilkadziesiąt gier edukacyjnych różnego rodzaju. Tworzył gry planszowe, przeglądarkowe, edukacyjne gry miejskie oraz szkoleniowe gry interaktywne.

Andrzej Wysocki – mąż i ojciec, filozof z przekonania i wykształcenia. Wieloletni nauczyciel etyki i filozofii, zarówno w szkołach systemowych jak i w nauczaniu indywidualnym. Obecnie nauczyciel w edukacji alternatywnej. Instruktor w Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej w stopniu podharcmistrza, wcześniej drużynowy zuchów oraz wędrowników, aktualnie hufcowy.

Moderatorem dyskusji będzie Dominik Mazur – koordynator projektów Fundacji Republikańskiej, prawnik, były instruktor harcerski z wieloletnim doświadczeniem.

Dołącz do wydarzenia na Facebooku i zaproś znajomych!