Pod Spodem: Dlaczego Piketty nie lubi bogatych? O zwalczaniu nierówności

2016.10.10

Szanowni Państwo, drodzy Sympatycy i Przyjaciele Fundacji Republikańskiej!

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Pod Spodem”. Dyskutujemy w nim na tematy, które nie są stricte polityczne, ale wpływają na świat polityki, kształtują idee, trendy i zjawiska społeczne. Kolejne spotkanie odbędzie się we środę 12 października o godzinie 18:30. Punktem wyjścia do dyskusji będzie najnowsza książka prof. Roberta Gwiazdowskiego „Równość i (nie)sprawiedliwość. Dlaczego Piketty nie lubi bogatych?” (http://www.fijor.com/blog/2016/08/25/rownosc-i-niesprawiedliwosc-czyli-dlaczego-piketty-nie-lubi-bogatych/). W trakcie spotkania poruszone zostaną tematy przyczyn nierówności społecznych i sposobów walki z nierównościami, kwestie efektywności zaangażowania państwa w gospodarkę i podatków progresywnych.

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/305001846537343/

Podczas wydarzenia będzie możliwość nabycia książki autora.

W dyskusji udział wezmą:

prof. Robert Gwiazdowski – profesor Uczelni Łazarskiego, adwokat i doradca podatkowy, przewodniczący Rady Centrum im. Adama Smitha, prezes Warsaw Enterprise Institute.

prof. Ryszard Szarfenberg – profesor Uniwersytetu Warszawskiego, pracujący w Instytucie Polityki Społecznej, skoncentrowany na problemach marginalizacji i wykluczenia społecznego.

poseł Adam Abramowicz – poseł Klubu Prawo i Sprawiedliwość. Przewodniczący Parlamentarnego Zespołu na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego.

Serdecznie zapraszamy!