Nowy numer Rzeczy Wspólnych

2020.07.30

Przedstawiamy 33 numer Rzeczy Wspólnych!

Temat okładkowy to „Trzeci kryzys” a w jego ramach tekst Przemysława Żurawskiego vel Grajewskiego, który pisze o walce z gospodarczymi skutkami pandemii koronawiursa jako wyzwaniu politycznym dla spoistości Unii Europejskiej.

W dziale „Świat” oprócz tekstu okładkowego, znajdą Państwo także artykuł Aleksandry Rybińskiej, która zastanawia się nad miejscem Europy w rosnącej rywalizacji między stanami zjednoczonymi a Chinami, tekst Anny Bojanowskiej-Sosnowskiej i Piotra Cezarego Sosnowskiego a także artykuł Pawła Ludwiniaka.

Najnowszy numer otwiera tekst Marka Wróbla, w którym podsumowuje zmiany, jakie wywołał na świecie koronawirus.
W dziale „Wybory 2020” znajdą Państwo trzy komentarze powyborcze autorstwa Józefa Orła, Jacka Kloczowskiego i Marka Wróbla.

W bloku cywilizacja tekst Grzegorza Górnego o mentalności proeutanazyjnej, Tomasza Rowińskiego o wpływie koronawirusa na życie religijne oraz artykuł Mariusza Staniszewskiego o lewicowej rewolucji.

Oprócz tego artykuły Wojciecha Stanisławskiego, Konrada Kołodziejskiego, Marcina Fijołka i Witolda Strobla.  W dziale kultura znajdą Państwo natomiast teksty Piotra Legutki, Remigiusza Własta-Matuszaka oraz Wiktora Świetlika.

Numer w wersji papierowej jest dostępny w sklepie: https://fundacjarepublikanska.istore.pl/pl/p/Rzeczy-Wspolne-nr-33-22020/22936858

Dziękujemy wszystkim Darczyńcom, którzy przyczynili się do wydania kwartalnika, poprzez udział w akcji zbiórkowej. Na stronie zrzutki można w dalszym ciągu przekazać Darowiznę i otrzymać w prezencie lipcowy, wrześniowy lub których z archiwalnych numerów pisma:

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Z okazji premiery nowego numeru kwartalnika Rzeczy Wspólne, zapraszamy na dyskusję w gronie autorów pisma i sympatyków naszej Fundacji. Szczegółowe informacje są dostępne pod linkiem: http://localhost:3000:3000/websites/fundacja-republikanska.dev/pod-spodem-dyskusja-autorow-kwartalnika/