Matyja o „RP” i „Uważam Rze”: to była fuszerka Hajdarowicza

2012.12.05

Zespół "Rzeczy Wspólnych"

Kolejny głos w dyskusji na temat sytuacji polskich mediów spowodowanej skandalicznymi zmianami w dzienniku „Rzeczpospolita” i tygodniku „Uważam Rze”. Tym razem głos zabiera politolog Rafał Matyja, stały współpracownik „RW”, a przepytuje go publicysta i pisarz Cezary Michalski, słynny konserwatysta, który kilka lat temu związał się z Krytyką Polityczną.

Matyja tak mówi o kryzysie w obu magazynach: „Przyczyną była nieumiejętność zarządzania przez Hajdarowicza kryzysem po publikacji tekstu Cezarego Gmyza. Nieprawdziwy jest model opisywania rzeczywistości, w którym są doskonali gracze mający racjonalne scenariusze, planowo je realizujący, panujący nad własnymi emocjami, wszystkowiedzący, dobrze rozumiejący własne interesy. Hajdarowicz jako właściciel medium takiej wielkości i tak ważnego zupełnie się nie sprawdził. To moment kryzysu pokazuje realne kompetencje szefa koncernu medialnego”.

Cały wywiad w Krytyce Politycznej można przeczytać tutaj.

Kupuj nasze pismo u wydawcy! Bez marży pośredników zapłacisz mniej, a my będziemy rozwijać się szybciej! Na Allegro na „Rzeczy Wspólne” wydasz jedynie 20 zł!
Zachęcamy również do prenumeraty od 16 zł za nr!