Łowcy i pogromcy fake newsów w służbie Rzeczypospolitej

2022.07.15

Łowcy i pogromcy fake newsów w służbie Rzeczypospolitej to projekt Fundacji Republikańskiej realizowany przez edukatorów, nauczycieli i specjalistów od wykrywania i przeciwdziałania dezinformacji. Uczestnikami programu są dzieci i młodzież polonijna.

Projekt „Łowcy i pogromcy fake newsów w służbie Rzeczypospolitej” jest odpowiedzią na działania dezinformacyjne szkodzące Polsce, na które narażona jest Polonia i Polacy za granicą. Fałszywe informacje, manipulacja i wprowadzanie w błąd wpływają negatywnie na stosunek do naszego państwa i narodu, osłabiają z nim więź i zniechęcają do podejmowania działań na jego rzecz. W szczególności narażeni na działania dezinformacyjne są ludzie młodzi, intensywnie korzystający z mediów społecznościowych, poprzez które rozpowszechniane są fake newsy. Mają oni również małe doświadczenie życiowe, przez co są bardziej podatni na manipulację. Celem projektu jest ograniczenie rozpowszechniania fałszywych informacji o Polsce i zmniejszenie szkodliwego wpływu dezinformacji poprzez edukację medialną młodzieży polonijnej oraz nauczycieli i działaczy polonijnych.

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2022.

Dofinansowano ze środków budżetu państwa, w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2022. Dofinansowanie: 74 300,00 zł. Całkowita wartość: 88 300,00 zł.