Pod Spodem: Jaki ustrój dla Warszawy?

2017.07.21

Profesor Witold Kieżun opisywał w jednym z wywiadów jak wielkim problemem było wytłumaczenie ustroju Warszawy międzynarodowemu gronu na pewnym naukowym sympozjum. Materia ta była na tyle skomplikowana, że niektórzy z uczestników mieli wątpliwości, czy tłumacz powtarza to, co Pan Profesor mówił.

Postanowiliśmy podjąć podobne wyzwanie. Na najbliższym spotkaniu z cyklu „Pod Spodem” postaramy się zgłębić i wytłumaczyć meandry regulacji prawnych składających się na ustrój Miasta Stołecznego Warszawy. Dyskusja na ten temat odbędzie się w najbliższą środę, 26 lipca 2017 roku o godzinie 18:00.

Czy ustrój ten jest optymalny, czy należałoby przeprowadzić jego korektę? A może wręcz napisać go od nowa? Nasi goście postarają się odpowiedzieć na te pytania z dwóch perspektyw: zwykłych mieszkańców oraz osób zarządzających najniższym szczeblem warszawskiego samorządu, czyli radnych dzielnic Warszawy.

W dyskusji udział wezmą:

Kamil Orzeł – absolwent nauk politycznych na Uniwersytecie Warszawskim. Radny dzielnicy Ursynów, prezes stowarzyszenia Projekt Ursynów.

Jacek Ozdoba – magister prawa. Radny dzielnicy Mokotów, członek Klubu Radnych „Prawo i Sprawiedliwość” oraz Polski Razem Jarosława Gowina.

Iwona Szatkowska – magister nauk politycznych na Uniwersytecie Warszawskim i Collegium Civitas. Wiceprezes Inicjatywy Mieszkańców Warszawy. Prezes Inicjatywy Mieszkańców Praga Południe.

Dyskusję moderował będzie prawnik, ekspert i koordynator projektów w Fundacji Republikańskiej, Dominik Mazur.