Proste podatki! To możliwe dzięki Wam!

2015.05.04

Paweł Lewandowski

Organizacje broniące przedsiębiorców i walczące o wolny rynek w Polsce jednoczą siły. Ich celem jest doprowadzenie do zmian w prawie podatkowym tak aby w przypadku wątpliwości były one rozstrzygane na korzyść podatnika.

W tym celu organizatorzy uruchomili stronę internetową hhttp://prostepodatki.org.pl/ która umożliwia wysłanie petycji do posłów w Sejmowej Komisji Finansów Publicznych.

Tam bowiem został skierowany prezydencki projekt ustawy wprowadzający zasadę in dubio pro tributario – rozstrzyganie na korzyść podatnika wątpliwości co do prawa podatkowego. Uruchomiony został również fanpage na facebooku: Proste Podatki

logo3

Przy okazji w cyklu infografik organizatorzy chcą zwrócić uwagę na problem przeregulowania prawa podatkowego i jego skomplikowania niepozwalającego na płynne poruszanie się po przepisach. Wystosowali oni również list otwarty, który planują wręczyć parlamentarzystom. 14 maja odbędzie się również debata na Uniwersytecie Warszawskim poświęcona temu zagadnieniu.

Pomysłodawcą akcji „Proste Podatki” jest Stowarzyszenie KoLiber. Szybko dołączyły do niej zarówno organizacje studenckie: Studenci dla Rzeczypospolitej, Niezależne Zrzeszenie Studentów Uniwersytetu Warszawskiego, think-tanki takie jak Warsaw Enterprise Institute, Fundacja Republikańska, Instytut Ludwiga von Misesa czy organizacje pracodawców na czele ze Związkiem Przedsiębiorców i Pracodawców. Ponadto w akcję włączyła się Fundacja Wolności i Przedsiębiorczości i Stowarzyszenie Libertariańskie.