Rynek dystrybucji farmaceutycznej w Polsce – raport Fundacji Republikańskiej

2016.09.08

Zapraszamy do zapoznania się z raportem pt. „Rynek dystrybucji farmaceutycznej w Polsce”, który jest efektem nie tylko własnych opracowań Fundacji Republikańskiej, ale też odwołuje się do prac wielu ekspertów i badaczy rynku aptecznego w naszym kraju.

Rynek farmaceutyczny jest dość specyficzny. Nie tylko dlatego, że wart jest ponad 30 mld zł rocznie, ale również dlatego, że w dużym stopniu dotyczy zdrowia – uznawanego przez Polaków za najwyższą wartość (wyniki badania „Diagnoza Społeczna 2015. Warunki i jakość życia Polaków”).

W ostatnich miesiącach w przestrzeni publicznej toczy się wzmożona dyskusja nad obecnym i proponowanym przez poszczególne strony kształtem rynku aptecznego w Polsce. Czy powinien on być traktowany jako element gospodarki rynkowej, czy też silniej uregulowany ze względu na bezpieczeństwo oraz dobro określonych grup: pacjentów, farmaceutów? Niniejsze opracowanie zawiera omówienie tych kwestii oraz – zdaniem autorów – najbardziej racjonalne wnioski w tym zakresie.

W raporcie wykorzystane zostały analizy i opracowania pochodzące z: Pharma Expert, IMS Health, Związku Pracodawców Aptecznych PharmaNET, Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego, Naczelnej Izby Aptekarskiej, Naczelnej Izby Lekarskiej, Naczelnej Izby Pielęgniarek i Położnych, Krajowej Izby Diagnostów Laboratoryjnych, Krajowej Izby Radców Prawnych, Naczelnej Rady Adwokackiej, Krajowej Rady Notarialnej.

Zachęcamy Państwa do wnikliwej lektury. Służymy również pomocą w przypadku jakichkolwiek pytań i wątpliwości.

Pobierz raport „Rynek dystrybucji farmaceutycznej w Polsce”.