Stanowisko Fundacji Republikańskiej w sprawie aukcji 800/2600 MHz

2014.05.09

Paweł Lewandowski

Stanowisko Fundacji Republikańskiej w sprawie aukcji prezesa UKE częstotliwości 800/2600 MHz

Zachwianie równowagi rynkowej, brak koordynacji działań między UKE i MAiC, ryzyko dublowania się dwóch sieci szerokopasmowych, możliwość zmarnotrawienia blisko 1,96 mld zł pomocy publicznej oraz narażenie operatorów telefonii komórkowej na poważne straty finansowe to główne wnioski wynikające z analizy przeprowadzonej przez Fundację Republikańską dotyczącej aukcji 800/2600 MHz.

W związku z prowadzonymi przez Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej konsultacji w sprawie planowanej aukcji na zasoby częstotliwości z zakresu 800 i 2600 MHz, Fundacja Republikańska przedstawiła swoje stanowisko w sprawie konsultowanej dokumentacji aukcyjnej, wnosząc o:

– modyfikację dokumentacji, tak aby realizowała ona cele polityki regulacyjnej, którymi winno być wspieranie konkurencji i maksymalizowanie korzyści konsumentów;
– modyfikację dokumentacji aukcyjnej, tak aby pozwalała ona na zrealizowanie celów Europejskiej Agendy Cyfrowej z wykorzystaniem środków prywatnych oraz technologii LTE jako dopuszczalnej formy realizacji sieci NGN;
– zmianę formuły rozdysponowania częstotliwości z aukcji na przetarg, względnie odroczenie procesu aukcji do czasu zakończenia analizy prowadzonej przez Prezesa UOKiK.

Wspólna sieć, to równa konkurencja i ochrona interesów abonentów

Według Fundacji zasoby, które zostaną rozdysponowane w ramach ograniczeń przewidzianych w aukcji, nie pozwolą jednemu operatorowi wykorzystać wszystkich możliwości jakie niesie technologia LTE. Wyrażenie przez Prezesa UKE zgody na współdzielenie częstotliwości obarczone jest ryzykiem zachwiania równowagi rynkowej poprzez stworzenie tylko części podmiotów możliwości zaoferowania lepszej jakości usług o wyższej przepływności, co da tym podmiotom niczym nieuzasadnioną przewagę konkurencyjną opartą na posiadaniu większej ilości zasobów częstotliwości oraz na możliwości ich swobodnego współdzielenia.

Fundacja Republikańska stoi na stanowisku, iż najlepszym rozwiązaniem opisanego powyżej problemu jest budowa jednej wspólnej sieci opartej na całości zasobów z zakresu 800 MHz planowanych do rozdysponowania w drodze aukcji. Pozwoli to na:

a) pełne wykorzystanie możliwości jakie daje technologia LTE,
b) optymalizację wykorzystania zasobów;
c) stworzenie idealnie równych warunków konkurencji,
d) maksymalizację korzyści konsumentów,
e) budowę sieci o najlepszym zasięgu pozwalając pokryć siecią telekomunikacyjną nawet 100% obszaru RP;
f) ograniczenie przyszłych interwencji regulacyjnych do minimum ze względu na równowagę sił poszczególnych graczy rynkowych.

Brak koordynacji działań Prezesa UKE i MAiCto istotny czynnik ryzyka dla realizowanych programów operacyjnych

Częstotliwości 800 MHz mogą być wykorzystane do świadczenia dostępu do Internetu nowej generacji, ale wyłącznie, jeżeli zapewnione zostaną zasoby pasma umożliwiające świadczenie usług w technologii LTE-Advanced. W tej technologii możliwy jest dostęp min. 30 MB/s, a nawet 100 Mb/s. W konsultacjach publicznych dokumentacji aukcyjnej UKE wskazało gminy, na których operatorzy wyłonieni w aukcji będą zobowiązani zrealizować inwestycje i zapewnić pokrycie siecią radiową, w tym dostępem do Internetu. Analiza opublikowanej dokumentacji ujawnia, że obszary, na których Prezes UKE planuje nałożyć zobowiązania inwestycyjne w aukcji pokrywają się z obszarami, dla których w latach 2014-2020 ma być udzielana pomoc publiczna w formie dopłat ze środków unijnych również na inwestycje w budowę sieci.

Ponadto obszary, na których Prezes UKE planuje nałożyć zobowiązania inwestycyjne pokrywają się z obszarami, na których już są budowane węzły Sieci Szerokopasmowej Polski Wschodniej. Poza tym w ramach aukcji Prezes UKE nie planuje nałożyć zobowiązania do pokrycia tych obszarów radiową siecią dostępową NGA, wskutek czego świadomie rezygnuje z użycia tych częstotliwości jako narzędzia do osiągnięcia celów Europejskiej Agendy Cyfrowej („EAC”) oraz przyjętego przez Rząd Narodowego Planu Szerokopasmowego („NPS”).

Nie będzie możliwe, aby zwycięzcy operatorzy dostarczali dostęp min. 30 Mb/s lub min. 100 Mb/s. Z tego powodu przy wyznaczaniu obszarów wymagających wsparcia i dotacji z POPC całkowicie pominięto inwestycje w sieci radiowe, które będą realizowane w ramach zobowiązań aukcyjnych z wykorzystaniem pasma 800 MHz. W konsekwencji takie określenie warunków aukcji oraz brak koordynacji działań pomiędzy Prezesem UKE i MAiC, skutkujące dopuszczeniem do pokrywania się obszarów objętych zobowiązaniami aukcyjnymi i POPC przyniesie fatalne skutki, takie jak zmarnotrawienie 1,96 mld środków publicznych wynikające z wadliwego zaplanowania aukcji oraz ryzyko odmowy wydania przez Komisja Europejska pozytywnej decyzji notyfikacyjnej dla dublujących się obszarów.

Działania Prezesa UKE mogą narazić operatorów na straty

Pokrywanie się obszarów objętych zobowiązaniami aukcyjnymi i PORPW spowoduje, że inwestycje, na które PARP przyznał dotacje w wyniku konkursów na budowę sieci dostępowych do węzłów SSPW, staną się nieopłacalne finansowo. Operatorzy, którzy otrzymali od PARP dotacje unijne zakładali określony poziom klientów i przychodów, które będą możliwe do osiągnięcia w wyniku normalnej gry rynkowej. Te oczekiwania zostaną przekreślone przez Prezesa UKE, który dla tych samych obszarów planuje wsparcie, poprzez nałożenie zobowiązań inwestycyjnych w wyniku aukcji na pasmo 800 MHz. W efekcie braku koordynacji działań Prezesa UKE i PARP władza publiczna będzie wspierała budowę dwóch konkurujących ze sobą sieci dostępowych – jedne sieci wspiera PARP poprzez dotacje, a drugie Prezes UKE poprzez zobowiązania aukcyjne. Takie podejście narusza podstawowe zasady dysponowania zasobami publicznymi.

Co więcej, PARP udzielił dotacji z PORPW zapewniając, że na obszarach objętych tym wsparciem w najbliższych 3 latach nie będą realizowane sieci dostępowe ze środków komercyjnych. Tymczasem Prezes UKE poprzez zobowiązania inwestycyjne spowoduje, że wyłonieni w aukcji operatorzy w tym okresie 3 lat będą takie inwestycje realizować. W konsekwencji, jeżeli nawet Prezes UKE nie wprowadzi obowiązku budowy wspólnej sieci, to konieczne są istotne zmiany dokumentacji aukcyjnej dla pasma 800 MHz.

Działania Prezesa UKE powinny być dostosowane do działań podejmowanych i planowanych przez MAiC oraz PARP. Działania Prezesa UKE nie mogą też tworzyć barier w uzyskaniu przez Polskę notyfikacji pomocy publicznej w ramach POPC.  Dlatego Fundacja stoi na stanowisku, że należy dokonać zmian w dokumentacji aukcyjnej dla pasma 800 MHz poprzez rozdzielenie obszarów objętych zobowiązaniami aukcyjnymi od obszarów, na które PARP udzielił wsparcia w ramach PORPW na budowę sieci dostępowych do węzłów SSPW, oraz rozdzielenie obszarów objętych zobowiązaniami aukcyjnymi od obszarów, na które MAiC planuje udzielić pomocy publicznej w formie dotacji z POPC.

Fundacja Republikańska to Think Tank, którego celem jest tworzenie gotowych rozwiązań wraz ze sposobami ich wdrażania, w duchu poszanowania dobra wspólnego. Inną aktywnością Fundacji jest patrzenie władzy na ręce i rozliczanie dotychczasowych działań aby wspomóc ją w lepszym kształtowaniu polityki. Fundacja proponuje przede wszystkim wsparcie ekspercie dla praktyków działań publicznych. Fundacja wydaje również kwartalnik „Rzeczy Wspólne”, w którym swoje diagnozy, pomysły i przewidywania prezentują eksperci oraz znane osobistości życia społecznego i politycznego.

Pełna treść stanowiska  tutaj