Rafał Matyja w Krytyce: Kaczyński obroni się przed narodowcami

Stały współpracownik „Rzeczy Wspólnych”, politolog i publicysta Rafał Matyja, udzielił wywiadu „Dziennikowi Opinii” Krytyki Politycznej, w którym na tle historycznym tłumaczy decyzje na politycznej drodze Jarosława Kaczyńskiego, podkreślając, że polityk ten w dużej mierze reprezentuje ideową ciągłość.

Matyja stwierdza m.in.: „Oddając władzę w państwie, uratował PiS jako partię zarówno silną, jak też całkowicie własną. Jeśli zatem pan pyta, czy to jest ten sam Kaczyński, który w 1990 roku stał przy Wałęsie, to ja odpowiadam – tak, ten sam. Bo co Kaczyńskiego zawsze jednak lokowało po stronie prawicy? On cały czas ma ten sam silny rys podejrzliwości, wynikający z pesymistycznej koncepcji człowieka, właściwej wielu konserwatystom, dla których państwo jest po to, by chronić przed wpisanym w naturę ludzką złem”.

Kupuj nasze pismo u wydawcy! Bez marży pośredników zapłacisz mniej, a my będziemy rozwijać się szybciej! Na Allegro na „Rzeczy Wspólne” wydasz jedynie 20 zł!
Zachęcamy również do prenumeraty od 16 zł za nr!