Data: 19 V 2018, rejestracja od godziny 9:00

Miejsce:

I część (do godziny 16:00) – Teatr Palladium, ul. Złota 9, Warszawa

II część (od 16:00 do rana) – Klub Hybrydy, ul. Złota 9, Warszawa (wejście obok Palladium)

XII Kongres Republikański – harmonogram

10:00 – 10:15 Powitanie gości.

10:15 – 11:00 Wystąpienia specjalne.

11:00 – 11:15 Prezentacja 25. numeru Rzeczy Wspólnych.

11:15 – 12:45 Blok: Gospodarka.

• Prezentacja: Ekspansja zagraniczna polskich firm kontra ekspansja inwestorów zagranicznych w Polsce. Prezentuje Kamil Orzeł (Fundacja Republikańska).
  • Debata: Polski model gospodarczy oraz rola inwestorów w jego realizacji. Uczestnicy: Paweł Gruza (wiceminister finansów), Andrzej Kensbok (wiceprezes Agencji Rozwoju Przemysłu), Jacek Łęgiewicz(Samsung Polska), dr Cezary Mech (były wiceminister finansów, autor ustawy o Komisji Nadzoru Finansowego), Radosław Żydok (członek zarządu Fundacji Republikańskiej). Moderator: Dominik Mazur(Fundacja Republikańska).

12:45 – 13:00 Przerwa kawowa.

13:00 – 15:00 Blok: Wojny XXI wieku.

• Przemówienie wprowadzające: Dlaczego w czasach globalizacji i cyfryzacji ważna jest kultura i tożsamość? Przemówienie wygłosi Paweł Lewandowski (wiceminister kultury).
  • Prezentacja: Wolność słowa w Internecie AD 2018. Prezentuje Paweł Święcki (analityk Fundacji Republikańskiej).
  • Prezentacja: Prawdziwe oblicze wojny dezinformacyjnej. Prezentuje Marcin Rey (twórca "Rosyjskiej V kolumny w Polsce").
  • Debata: Kto jest stroną w wojnach kulturowych i cywilizacyjnych? Uczestnicy: Marcin Olender (Google Polska), Marcin Rey (twórca "Rosyjskiej V kolumny w Polsce"), Aleksandra Rybińska (dziennikarka "W Sieci", "wPolityce.pl" i "wPolsce.pl"), Marek Wróbel (prezes Fundacji Republikańskiej). Moderator: Piotr Legutko (dyrektor TVP Historia).

15:00 – 16:00 Przerwa obiadowa.

Przejście do Hybryd.

16:00 – 17:30 Blok: Samorząd.

• Prezentacja: Jak prawica przegrywała w dużych miastach. Krótka historia ostatnich wyborów samorządowych. Prezentuje Radosław Żydok (członek zarządu Fundacji Republikańskiej).
  • Debata: Czy prawica ma pomysł na metropolie? Czy jest szansa i zapotrzebowanie na prawicowe ruchy miejskie? Uczestnicy: Waldemar Buda (kandydat na prezydenta Łodzi, PiS), Kamil Orzeł (radny dzielnicy Warszawa-Ursynów), Grzegorz Pastuszko (prawnik, konstytucjonalista, wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego), Kacper Płażyński (kandydat na prezydenta Gdańska, PiS). Moderator: Radosław Żydok (członek zarządu Fundacji Republikańskiej).

17:30 – 18:00 Przerwa.

18:00 – 20:00 Moderowane dyskusje z udziałem publiczności.

• Co to jest dobro wspólne?
  • O co walczymy? Co jest właściwie misją dzisiejszych republikanów?
  • Świat jednorożców a świat ludzi „zimnej stali”.
  • Co to jest podmiotowość, czy się opłaca?

20:00 Zakończenie części oficjalnej, integracja.