VI Kongres Republikański

21 kwietnia 2012 r. odbył się szósty Kongres Republikański, który obradował pod hasłem „W pułapce regulacji”. Tematem przewodnim kongresu był postulat deregulacji, a w trzech panelach rozmawialiśmy o regulacji rynku pracy i problemie zawodów regulowanych, o regulacji rynku edukacyjnego i alternatywach dla państwowego szkolnictwa oraz o możliwości prowadzenia deregulacji na dużą skalę. W ostatnim panelu omawialiśmy zarówno polskie jak i obce doświadczenia z projektami deregulacyjnymi. Głos podczas kongresu zabrali m.in.  Rafał Ziemkiewicz, Paweł Dobrowolski, Paweł Gruza, Rafał Antczak, Alina Kozińska-Bałdyga, Jarosław Bełdowski i Seweryn Szwarocki.

PROGRAM  KONGRESU:

10.30 – 11.00 – Rejestracja uczestników

11.00 – 11.10 – Otwarcie Kongresu – Marcin Chludziński, prezes Fundacji Republikańskiej

11.10 – 11.40 – Wystąpienia wprowadzające:

„Czy deregulacja jest hasłem antypaństwowym?” – Rafał Ziemkiewicz, pisarz i publicysta

„Republikańska koncepcja wolności a deregulacja” – Bartłomiej Radziejewski, redaktor naczelny kwartalnika Rzeczy Wspólne

11.40 – 13.00

PANEL 1: „Regulacje i deregulacja. Jak przyspieszyć długi marsz?”

„Czy w Polsce da się przeprowadzić deregulację? Doświadczenia i wnioski” – Paweł Dobrowolski, ekonomista, prezes Forum Obywatelskiego Rozwoju

„Podatki. Czy ich uproszczenie jest w ogóle możliwe?” – Paweł Gruza, prawnik, przewodniczący zespołu ds. finansów publicznych Fundacji Republikańskiej

„Zbiórki publiczne i crowdfunding. Regulacje kontra innowacyjność” – Piotr Trudnowski, członek zespołu Fundacji Republikańskiej, członek założyciel Polskiego Towarzystwa Crowdfundingu

„Goldplating w UE czyli przekleństwo nadregulacji. Reguła UE + zero” – Mikołaj Barczentewicz, prawnik, ekspert Forum Obywatelskiego Rozwoju