I Kongres Republikański

14 listopada 2009 r. na I Kongresie Fundacja oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. Ponad 120 osób z całego kraju przez cały dzień dyskutowało w warszawskim Pałacu Sapiehów nad kondycją polskiego życia publicznego. Do Warszawy przyjechali goście m.in. z Krakowa, Łodzi, Torunia, Wrocławia i Lublina. Gośćmi byli m.in. Mirosław Barszcz (b. wiceminister finansów), Bartłomiej Radziejewski (redaktor naczelny pisma „Rzeczy Wspólne”), dr Piotr Naimski (b. wiceminister gospodarki), red. Michał Szułdrzyński (Rzeczpospolita), red. Bronisław Wildstein (Rzeczpospolita), a w dyskusji polityków udział wzięli posłowie Zbigniew Girzyński, Jacek Żalek i Roman Giertych.

Program Kongresu:

9.00 – początek rejestracji uczestników

11.00-11.10 – Powitanie uczestników i otwarcie Kongresu – Przemysław Wipler, Prezes Zarządu Fundacji Republikańskiej

Sesja warsztatowa MAŁA WOJNA REPUBLIKAŃSKA – Marek Wróbel, Fundacja Republikańska

11.10-11.40 – Wizerunek i komunikowanie w warunkach przewagi przeciwnika. Internet – jak go wykorzystać? – Lidia Marcinkowska, Paweł Soproniuk (Neuron PR)

11.40-12.00 – Czy MUSIMY być tacy drętwi? – wizerunek nowoczesnego republikanina – Marek Wróbel

Panel Stowarzyszenie REPUBLIKANIE.ORG – Zaczynamy!

12.20-12.30 – Republikanizm w Polsce – jak było? – prezentacja multimedialna

12.30-13.00 – Trzy dyskursy polskiej prawicy – Krzysztof Bosak

13.00-13.20 – O potrzebie republikańskiej – idea Fundacji Republikańskiej i Stowarzyszenia Republikanie.org – Przemysław Wipler

13.20-13.30 – Odczytanie i podpisanie deklaracji założycielskiej Stowarzyszenia Republikanie.org

13.30-14.30 – Przerwa obiadowa

Panel POLSKA JAKO REPUBLIKA

14.30 -15.00 – Czy III RP jest republiką – Bartłomiej Radziejewski

15.00-15.30 – Gospodarka. Wolność gospodarcza? Dobro wspólne? O gospodarce III RP – Mirosław Barszcz

15.30-16.00 – Cywilizacja. Misja publiczna i dobro wspólne w kulturze III RP – Bronisław Wildstein

16.00-16.30 – Podmiotowość. Polska – jeszcze kraj czy już prowincja”? Jak dobrze wykorzystać szansę na własne państwo? – dr Piotr Naimski

16.40 – 18.00 – Polska – bantustan czy republika? Co zrobić, by Polska była bardziej republikańska? – dyskusja panelowa z udziałem polityków; Prowadzenie – red. Michał Szułdrzyński

18.00 – Początek spotkania integracyjnego w pubie Senator.

Zdjęcia z Kongresu: Galeria na Facebooku