Zarząd Fundacji Republikańskiej

Marek Wróbel

Prezes Zarządu / Rada Fundacji

Absolwent Wydziału Prawa i Administracji oraz Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. W latach 2006-2007 był szefem gabinetu politycznego ministra gospodarki Piotra Woźniaka.

Stanisław Knaflewski

Rada Fundacji / Wiceprezes Zarządu

Absolwent Wydziału Prawa na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza w Poznaniu. Uzyskał także stopnie Master of Laws z College of Europe w Brugii oraz Master of Business Administration z INSEAD w Fontainebleau.

Anna Młynarska-Sobaczewska

Członek Zarządu / Ekspert

Kierownik Zakładu Prawa Konstytucyjnego i Badań Europejskich INP PAN. Dr hab. nauk prawnych, specjalność - prawo konstytucyjne, profesor INP PAN. Adwokat, autorka wielu opinii z zakresu prawa konstytucyjnego sporządzanych na zamówienie naczelnych organów władzy państwowej, władz samorządowych oraz podmiotów prywatnych.

Zespół Fundacji Republikańskiej

Beata Filipowicz-Gutkowska

Koordynator biura

Absolwentka kulturoznawstwa Warszawskiej Wyższej Szkoły Humanistycznej oraz specjalista ds. wynagrodzeń. Z Fundacją związana jest od 2014 roku, gdzie zarządza funkcjonowaniem pracy biura. Amatorka sportu i książek kryminalnych.

Dominik Mazur

Ekspert / Koordynator projektów

Prawnik, koordynator projektów Fundacji Republikańskiej, ekspert w dziedzinie legislacji. Specjalizuje się w problematyce związanej z prawem gospodarczym, funkcjonowaniem administracji oraz ochroną danych osobowych.

Łukasz Mróz

Analityk

Absolwent politologii (studium pracy socjalnej) Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Od 2015 r związany z Fundacją Republikańską, gdzie współpracuje przy tworzeniu raportów. Interesuje się najnowszą historią Polski, historią idei politycznych oraz kwestiami społecznymi. Fan muzyki gitarowej, MS Excel i Legii Warszawa.

Dominik Piórkowski

Analityk / Stażysta

Student ekonomii o profilu matematycznym na Uniwersytecie Royal Holloway w Londynie. Łodzianin, lokalny patriota. Jego zainteresowania to gra na fagocie (jako dziecko uczęszczał do szkoły muzycznej) oraz podróże. Od 2017 roku związany z Fundacją Republikańską.

Maria Wojas

Analityk

Absolwentka Ochrony Środowiska Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Geografii na Uniwersytecie Warszawskim, analityk Fundacji Republikańskiej. Interesuje się tematyką przyrodniczą i gospodarką przestrzenną.

Grzegorz Zatorski

Analityk / Stażysta

Studiował Handel Zagraniczny na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Od 2013 związany z ruchem republikańskim. Przez 6 lat mieszkał na emigracji, gdzie współtworzył wiele organizacji polonijnych. Interesuje się geopolityką, historią Polski i świata. W 2015 roku był kandydatem polonijnym do Sejmu RP.

Radosław Żydok

Dyrektor operacyjny

Inżynier informatyk, w latach 2007-2016 zatrudniony na Politechnice Warszawskiej. Obecnie dyrektor operacyjny Fundacji Republikańskiej, odpowiada za merytoryczne prowadzenie projektów. Specjalizuje się w tematach związanych z nowymi technologiami, bezpieczeństwem informatycznym, cyfryzacją. Honorowy krwiodawca z blisko 13 litrami oddanej krwi na koncie. Strzelec-radiooperator Grupy Obrony Nadwiślańskiej - ochotniczej formacji proobronnej.