Stanisław Knaflewski

sknWykształcenie: Absolwent Wydziału Prawa na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza w Poznaniu. Uzyskał także stopnie Master of Laws z College of Europe w Brugii oraz Master of Business Administration z INSEAD w Fontainebleau.

Przebieg kariery zawodowej: Rozpoczął karierę zawodową jako prawnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki Szlęzak (1993-1994). Następnie pracował w Boston Consulting Group w Paryżu i Warszawie (1995-99) przy projektach doradztwa strategicznego dla firm polskich i międzynarodowych korporacji. Przez 14 lat (1999-2013) pracował w Enterprise Investors, wiodącym funduszu private equity w Europie Środkowo-Wschodniej, będąc partnerem i członkiem Rady Dyrektorów firmy. Obecnie koncentruje się na zaawansowanych technologiach i innowacji w przemyśle. Pracował jako doradca Banku Światowego, obecnie jest ekspertem Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Aktywność pozazawodowa: Jeden z założycieli i Przewodniczący Rady Fundacji Valores, pierwszego w Polsce funduszu filantropii przedsiębiorczej, stosującej wybrane praktyki venture capital we wspieraniu organizacji społecznych i charytatywnych.

Zakres zainteresowania eksperckiego: Innowacja i zaawansowane technologie w przemyśle, reindustrializacja, międzynarodowe stosunki gospodarcze.

Profile w portalach społecznościowych:
LinkedIn: https://pl.linkedin.com/in/stanisław-knaflewski-01a174