Konferencja „Szara strefa – nieuczciwa konkurencja wobec przedsiębiorców. Diagnoza. Propozycje rozwiązań.”

2016.04.08

Drodzy sympatycy Fundacji Republikańskiej! Mamy przyjemność zaprosić Państwa na konferencję „Szara strefa – nieuczciwa konkurencja wobec przedsiębiorców. Diagnoza. Propozycje rozwiązań”. Wydarzenie to organizujemy wspólnie z Parlamentarnym Zespołem na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego oraz Związkiem Przedsiębiorców i Pracodawców. Konferencja odbędzie się 12 kwietnia o godzinie 12:00 w Sejmie.

Podczas konferencji eksperci zaproszeni przez organizatorów, parlamentarzyści i przedstawiciele resortów będą dyskutować i przedstawiać konkretne propozycje na systemowe rozwiązanie problemu szarej strefy, uderzającej w legalnie działających przedsiębiorców i obniżającej wpływy do budżetu państwa. Fundację Republikańską będzie reprezentował prezes, Marek Wróbel. Przedstawi on najważniejsze wnioski z naszego nowego raportu.

Uwaga! Ponieważ konferencja odbędzie się na zamkniętym terenie Sejmu (Sala Konferencyjna w Nowym Domu Poselskim, budynek F, ul. Wiejska 4/6/8), konieczne będzie posiadanie ze sobą dowodu osobistego i wcześniejsza rejestracja.

Prosimy, aby osoby zainteresowane uczestnictwem zgłosiły się w tym celu do pani Joanny Samoraj telefonicznie – +48 504 287 817 – lub mailowo: j.samoraj@zpp.net.pl.

Program konferencji:

11.30 Rejestracja uczestników
12.00 Rozpoczęcie Konferencji – przywitanie gości
12.05 Polska bez szarej strefy. Czy to możliwe?
Roman Kluska
12.30 Szara strefa a ryczałtowy ZUS wraz z propozycją rozwiązania
poseł Adam Abramowicz
12.45 Prezentacja Raportu dotyczącego szarej strefy w zatrudnieniu, paliwach, tytoniu, alkoholu wraz z propozycjami rozwiązań
Cezary Kaźmierczak, Marek Wróbel, Mariusz Pawlak
13.15 Przerwa kawowa
13.40 Dyskusja panelowa, moderator: poseł Adam Abramowicz
Stanisław Szwed, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Wiesław Janczyk, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Finansów,
Jadwiga Emilewicz, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju,
Marcin Warchoł, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości.
15.00 Zakończenie