Rafał Momot

momot

Wykształcenie: W 2002 ukończył studia MBA na Politechnice Warszawskiej – kurs prowadzony z London Business School, HEC School of Management-Paris, Norwegian School of Economics and BA in Bergen. W 2001 ukończył studia magisterskie na Uniwersytecie Warszawskim na kierunku Stosunki Międzynarodowe, pisząc pracę magisterską: Fundusze venture capital i ich wpływ na wzrost gospodarczy

Kariera zawodowa: Przez ostatnie dwa lata zarządzał sprzedażą i rozwojem największej w Polsce firmy obsługi technicznej samolotów. Sprzedaż eksportowa w tym czasie wzrosła o blisko 90%, co umożliwiło wyjście firmy z ogromnych strat na zyski (poprawa marżowości o 18 punktów procentowych), zatrudnienie ponad 150 nowych osób oraz wprowadzenie pierwszych od wielu lat podwyżek dla pracowników. We wcześniejszych miejscach pracy zarządzał sprzedażą, finansami, reorganizacją i restrukturyzacją polskich oddziałów: największego na świecie producenta elektroniki użytkowej, globalnego producenta półprzewodników, globalnego recyklera, największej firmy PR w Europie Środkowej. Pracował również dla globalnego lidera w zakresie doradztwa cenowego i strategicznego firmy Simon Kucher & Partners. Monitorował wdrażanie programu restrukturyzacji spółek cywilnych i wojskowych Grupy Kapitałowej Huta Stalowa Wola. Przeprowadził wiele procesów połączenia oraz integracji firm w Polsce i zagranicą. Wspierał rozwój kilku start-upów z branży digital video oraz e-commerce.

Aktywność pozazawodowa: Ekspert Fundacji Republikańskiej, ekspert zespołu opracowującego strategię Warszawa2030.

Obszary zainteresowania eksperckiego: Lotnictwo, przemysł obronny, handel zagraniczny, usługi i produkty B2B, rynek odpadów, nieruchomości, zagospodarowanie przestrzenne, rolnictwo, rynek energii, dystrybucja detaliczna, rynek FMCG, rynek elektroniki użytkowej, rynek medyczny, logistyka, nowe media, e-commerce.

Profile w portalach społecznościowych: