Eksperci Fundacji Republikańskiej

Małgorzata Brennek

Ekspert

Pełnomocnik Prezes ZUS ds. Zapobiegania Nieprawidłowościom i Korupcji (od maja 2016 r.). Autorka komentarzy, artykułów oraz publikacji na temat korupcji, dostępu do informacji publicznej oraz wdrażania funduszy strukturalnych Unii Europejskiej w Polsce.

Wojciech Dąbrowski

Ekspert

Doradca podatkowy, doktorant na Wydziale Prawa i Administracji UW. Ekspert w zakresie systemu podatkowego, a w szczególności podatku VAT.

Mateusz Glinowiecki

Ekspert

Doktor nauk społecznych w zakresie socjologii, wykładowca akademicki, menedżer, specjalista ds. rozwiązywania konfliktów. Asystent Sejmowej Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych oraz Kierownik Projektu w Biurze Strategii, Rozwoju i Współpracy Międzynarodowej Poczty Polskiej S.A.

Tomasz Filipowicz

Ekspert

Doktor nauk prawnych. Radca prawny, partner w kancelarii Filipowicz & Buliński. Pracował m.in. w wiodącej spółce doradczej w branży IT, w departamencie TMT w renomowanej kancelarii prawnej a także w NSA. Doradza w przedsięwzięciach budowlanych, energetycznych oraz dot. nowych technologii.

Karol Jagliński

Ekspert

Ekonomista i finansista z doświadczeniem w różnych branżach. Specjalizuje się w problematyce związanej z finansami publicznymi, rozwojem regionów oraz gospodarką.

Mariusz Kuźma

Ekspert

Prawnik. Od początku kariery zawodowej, tj. od ponad 20 lat związany z zamówieniami publicznymi. Wspólnik K & K Mariusz Kuźma Beata Jagodzińska – Kuźma s.c. - Kancelaria Doradztwa Prawnego i Gospodarczego, Doradca Prezesa Agencji Mienia Wojskowego. Wykładowca i autor wielu publikacji poświęconych zamówieniom publicznym.

Paweł Ludwiniak

Ekspert

Ekspert w zakresie ekonomii, prawa gospodarczego i reindustrializacji. Absolwent Wydziału Prawa Uniwersytetu w Białymstoku oraz Wydziału Marketingu i Zarządzania Politechniki Białostockiej. Pracuje jako prawnik w wiodącej firmie przemysłowej (sprawy korporacyjne, prawo spółek). Pasjonat wędrówek, historii oraz tematyki kresowej.

Michał Macierzyński

Ekspert

Doktor nauk ekonomicznych. W PKO BP odpowiedzialny za rozwój bankowości i płatności mobilnych oraz cyfryzację państwa. Założyciel i redaktor naczelny serwisu PRNews.pl i Przeglądu Finansowego Bankier.pl. Wykładał w Instytucie Dziennikarstwa UW. Wiceprezes Fundacji InternetPR.pl. Absolwent SGH w Warszawie.

Zbigniew Makowski

Ekspert

Doradca podatkowy, ekspert Fundacji Republikańskiej w zakresie prawa podatkowego i projektów okołopodatkowych. Specjalizuje się w podatku od towarów i usług.

Dominik Mazur

Ekspert / Koordynator projektów

Prawnik, koordynator projektów Fundacji Republikańskiej, ekspert w dziedzinie legislacji. Specjalizuje się w problematyce związanej z prawem gospodarczym, funkcjonowaniem administracji oraz ochroną danych osobowych.

Anna Młynarska-Sobaczewska

Członek Zarządu / Ekspert

Kierownik Zakładu Prawa Konstytucyjnego i Badań Europejskich INP PAN. Dr hab. nauk prawnych, specjalność - prawo konstytucyjne, profesor INP PAN. Adwokat, autorka wielu opinii z zakresu prawa konstytucyjnego sporządzanych na zamówienie naczelnych organów władzy państwowej, władz samorządowych oraz podmiotów prywatnych.

Rafał Momot

Ekspert

Zarządza finansami oraz reorganizacją i restrukturyzacją przedsiębiorstw. Doradza polskim firmom e-commerce. Ekspert Fundacji Republikańskiej oraz zespołu opracowującego strategię Warszawa2030. Specjalizuje się w zakresie doradztwa strategicznego i marketingowego, nowych mediów i e-commerce, dystrybucji i logistyki.

Jacek Sapa

Ekspert

Prezes Fundacji Narodowego Dnia Życia. Inicjator Certyfikatów „Szkoła Przyjazna Rodzinie”. Współorganizator Marszów dla Życia i Rodziny oraz Kongresu Polskiej Rodziny. Ekspert w tematyce rodzinnej, edukacyjnej i demograficznej.

Adam Stolarz

Ekspert

Ekspert w zakresie zarządzania projektami restrukturyzacyjnymi i inwestycyjnymi oraz projektami bankowymi realizowanymi na styku z sektorem publicznym. Specjalista ds. energetyki, w szczególności rynków ropy i gazu. W latach 2006-2007 wiceprezes ARP SA. Pasjonuje się historią służb specjalnych II RP.

Krzysztof Wąsowski

Ekspert

Doktor nauk prawnych, adwokat; wspólnik w kancelarii prawnej Elżanowski, Cherka & Wąsowski; wykładowca akademicki; specjalista w zakresie prawa i postępowania administracyjnego, prawnych aspektów regulacyjnych, prawa własności intelektualnej i nowych technologii.

Marek Wróbel

Prezes Zarządu / Rada Fundacji

Absolwent Wydziału Prawa i Administracji oraz Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. W latach 2006-2007 był szefem gabinetu politycznego ministra gospodarki Piotra Woźniaka.

Marek Zaczek

Ekspert

Ekonomista. Absolwent Uniwersytetu w Białymstoku i warszawskiej Szkoły Głównej Handlowej. Posiada doświadczenie w restrukturyzacji przedsiębiorstw, zarządzaniu w służbie zdrowia, przemyśle spożywczym i transporcie publicznym. Członek Warszawskiego i Łomżyńskiego Bractwa Kurkowego.

Krzysztof Zając

Ekspert

Doktor nauk chemicznych, polityk, żonaty, trójka dzieci. Prowadzi własną działalność doradczą, pracując dla małych firm głównie z USA i Australii. Jest wiceprezesem Fundacji Ryk Wolności oraz delegatem do rady krajowej Stowarzyszenia Na rzecz nowej Konstytucji Kukiz’15 okręgu 13.

Radosław Żydok

Dyrektor operacyjny

Inżynier informatyk, w latach 2007-2016 zatrudniony na Politechnice Warszawskiej. Obecnie dyrektor operacyjny Fundacji Republikańskiej, odpowiada za merytoryczne prowadzenie projektów. Specjalizuje się w tematach związanych z nowymi technologiami, bezpieczeństwem informatycznym, cyfryzacją. Honorowy krwiodawca z blisko 13 litrami oddanej krwi na koncie. Strzelec-radiooperator Grupy Obrony Nadwiślańskiej - ochotniczej formacji proobronnej.