Organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi i opłata reprograficzna w Polsce - raport Fundacji Republikańskiej

Przedstawiamy Państwu najnowszą analizę Fundacji Republikańskiej poświęconą zbiorowemu zarządzaniu prawami autorskimi i opłacie reprograficznej. Jest ona z jednej strony odniesieniem się do projektu nowej ustawy o organizacjach zbiorowego zarządzania (OZZ), a z drugiej - propozycją wybiegającą do przodu i próbą dostosowania otoczenia prawnego twórców do realiów XXI wieku. Zapraszamy do zapoznania się z raportem Organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi i opłata reprograficzna w Polsce. Analiza na tle rozwiązań stosowanych w wybranych państwach europejskich autorstwa Kamila Bulińskiego i dr. Tomasza Filipowicza, wspartych przez Dominika Mazura i Radosława Żydoka. Dokument został opracowany na zlecenie Związku Importerów i Producentów Sprzętu Elektrycznego i Elektronicznego Branży RTV i IT – ZIPSEE „Cyfrowa Polska”.

Autorzy niniejszego raportu podjęli próbę możliwie zwięzłego przedstawienia obecnie funkcjonującego w Polsce systemu poboru i repartycji tzw. opłat reprograficznych, które chcą zaprezentować w świetle doświadczeń innych krajów oraz orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Problematyka ta jest przedmiotem burzliwych dyskusji, w szczególności w okresie dwóch ostatnich dekad, czyli w czasie intensywnego rozwoju nowych technologii mających bezpośredni wpływ na system ochrony własności intelektualnej.

Celem raportu jest włączenie się do wspomnianych dyskusji. Uważamy, że jest to właściwy moment na takie działanie, gdyż w dniu 13 kwietnia 2017 r. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego skierowało do konsultacji społecznych projekt ustawy o zbiorowym zarządzaniu prawami autorskimi i prawami pokrewnymi[1]. Z założeń ministerstwa wynika, że celem projektu ww. ustawy ma być określenie nowych zasad funkcjonowania organizacji zbiorowego zarządzania, w szczególności w celu zapewnienia ich przejrzystości oraz odpowiedzialności wobec swoich członków i podmiotów uprawnionych, co ma prowadzić do zwiększenia efektywności zarządzania zainkasowanymi środkami.

Zmiany w zespole Fundacji Republikańskiej. Rośniemy w siłę!

(Fotografia: U.S. Marine Corps Photo by Lance Cpl. Clare J. Shaffer / źródło)

Ostatni miesiąc przyniósł znaczne zmiany w drużynie Fundacji Republikańskiej. Nasz skład poszerzył się o nowych stażystów, doszło również do częściowej przebudowy struktury organizacyjnej naszej organizacji. Pełne informacje na temat zespołu można znaleźć tutaj. Poniżej prezentujemy najważniejsze zmiany, które w ostatnim czasie zaszły w Fundacji Republikańskiej:

• Szefem zespołu projektowego został Radosław Żydok, który od połowy maja 2017 roku pełni funkcję Dyrektora operacyjnego. Oprócz niego za koordynację projektów odpowiada również Dominik Mazur.
  • Biuro Fundacji Republikańskiej prowadzi Beata Filipowicz-Gutkowska.
  • Etatowe stanowiska analityków zajmują Maria Wojas i Łukasz Mróz. W wyniku rekrutacji, na dwumiesięczny staż jako analitycy zostali przyjęci również Dominik Piórkowski i Grzegorz Zatorski.
  • Prezesem Zarządu niezmiennie pozostaje Marek Wróbel; wiceprezesem - Stanisław Knaflewski. Skład Zarządu uzupełnia prof. Anna Młynarska-Sobaczewska.

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z Fundacją Republikańską jako ekspert lub wolontariusz, skontaktuj się z nami. Jesteśmy otwarci na wszystkich, którzy podobnie jak my wyznają trzy podstawowe zasady republikanizmu.

Ku chwale Rzeczypospolitej!

Pod Spodem: Komisje śledcze czy ślepe?

„I tak powiedziałem więcej niż wiem.”, „Czy to jest prokuratura, czy krąg wzajemnego zaufania?”, „[...] jest możliwe, że rano zmieniłam te decyzję, bo wie pan, kobieta zmienną jest”. To kilka przykładów najgłośniejszych cytatów z komisji śledczych utworzonych do tego, aby wyjaśnić stan faktyczny i prawny w istotnych kwestiach państwowych. Tylko czy komisje są wstanie dotrzeć do istoty prawdy?

Można śmiało stwierdzić, że dotychczasowo merytoryczne efekty ich prac nie były imponujące, ale za to polityczne rezultaty działania komisji pozostawiły trwały ślad w przestrzeni publicznej. Ale czy takie ma być zadanie komisji śledczych? Jakie są kulisy ich działania? Czy obecna konstrukcja komisji odpowiada na realne potrzeby? Czy możemy coś zmienić w sposobie funkcjonowanie komisji? Na jakim poziomie powinny zajść zmiany?

Na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć nasi goście:

Anna Młynarska-Sobaczewska – dr hab. nauk prawnych, prof. INP, kierownik Zakładu Prawa Konstytucyjnego i Badań Europejskich Instytutu Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk, adwokat.

Tomasz Rzymkowski – poseł klubu parlamentarnego Kukiz'15, prawnik, członek Komisji śledczej do zbadania prawidłowości i legalności działań organów i instytucji publicznych wobec podmiotów wchodzących w skład Grupy Amber Gold, przedstawiciel Sejmu w Krajowej Radzie Sądownictwa.

Dyskusja odbędzie się w czwartek, 22 czerwca o 18:00 w siedzibie Fundacji Republikańskiej przy ul. Nowy Świat 41. Serdecznie zapraszamy!

Dołącz do wydarzenia na Facebooku!

Produkcja i rynek napojów spirytusowych względem pozostałych napojów alkoholowych - raport Fundacji Republikańskiej

Branża napojów spirytusowych ma duże znaczenia dla polskiej gospodarki. Generuje prawie 100 tysięcy miejsc pracy, jest znaczącym eksporterem, silną i kojarzoną z Polską marką na rynkach światowych. Zasila corocznie budżet Państwa kwotą 12,5 mld zł (akcyza i VAT). Na zakup towarów i usług przeznacza 2,5 mld zł. Polskie gorzelnie wykorzystują ok. 750 tys. ton zbóż, 50 tys. ton ziemniaków, 90 tys. ton melasy cukrowej, 20 tys. ton odpadów rolno-przemysłowych i kilka tys. ton owoców. Tym samym branża istotnie wspiera rodzime rolnictwo poprzez zagospodarowanie nadwyżki płodów rolnych. Przyczynia się również do rozwoju społeczności lokalnych i terenów mniej uprzemysłowionych.

Na podstawie analizy polityki państwa wobec przemysłu alkoholowego dostrzegamy dyskryminację niektórych jego sektorów, w szczególności związanych z produkcją napojów spirytusowych. Jedną z barier rozwoju polskiego przemysłu spirytusowego jest wyższy niż w krajach z nami sąsiadujących poziom akcyzy na alkohol etylowy, co tworzy zachętę do nielegalnej działalności (przemytu i nierejestrowanej produkcji). Dalszy rozwój branży potrzebuje minimalnego wsparcia, polegającego bardziej na równym traktowaniu niż faworyzowaniu danego segmentu. Umożliwi to również optymalizację wpływów podatkowych i ich znaczne zwiększenie. Brak takiego wsparcia może utrudnić wzrost liczby małych i średnich firm w branży spirytusowej oraz zatrudnienia w nich.

Fundacja Republikańska partnerem IV Kongresu Branży Spirytusowej

Z przyjemnością informujemy, że nasza organizacja została oficjalnym partnerem IV Kongresu Branży Spirytusowej, którego organizatorami są Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy i Krajowa Izba Gospodarcza. Wydarzenie odbędzie się 9 czerwca 2017 r. w Ministerstwie Finansów. Temat przewodni tegorocznego Kongresu to "Branża spirytusowa a Strategia na rzecz odpowiedzialnego rozwoju".

Podczas wydarzenia zostanie zaprezentowany najnowszy raport Fundacji Republikańskiej pt. Produkcja i rynek napojów spirytusowych względem pozostałych napojów alkoholowych. Analiza otoczenia prawnego, gospodarczego i społecznego. Przedstawiać będzie go autor opracowania i ekspert naszej Fundacji, pan Rafał Momot.

Patronat nad Kongresem objęło Ministerstwo Rozwoju, a swoją obecność na wydarzeniu potwierdził Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rozwoju i Finansów, pan Mateusz Morawiecki. Partnerami wydarzenia są: Fundacja Republikańska, Stowarzyszenie Polska Wódka, UN Global Compact Network Poland i Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.

Kontakt z biurem ZP PPS tel. 22 630 98 94, email: biuro@zppps.pl.

Innowacyjność oraz takie same reguły gry dla wszystkich odpowiedzią na wyzwania stojące przed rolnictwem - raport Fundacji Republikańskiej

Aby sprostać wyzwaniom związanym ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa przedstawiciele państw Europy Środkowo - Wschodniej na szczeblu Unii Europejskiej w Brukseli powinni wspierać legislację umożliwiającą rozwój rozwiązań opartych na nauce, które przyczyniają się do trwałości sektora produkcji zwierzęcej, przy jednoczesnym zachowaniu równowagi między jego filarami: ekologicznym, odpowiedzialności społecznej i opłacalności ekonomicznej produkcji rolnej. Istotnym elementem tej strategii powinna być także walka o równość rolników ze wszystkich państw w ramach mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej.

W dniach 1 i 2 czerwca 2017 r. odbywa się w Nadarzynie k. Warszawy spotkanie ministrów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Rumunii i Słowenii. Specjalnie na tę okazję Fundacja Republikańska przygotowała raport pt. “Wyzwania i możliwości w dążeniu do innowacyjnego i zrównoważonego rolnictwa w Europie Środkowo-Wschodniej, ze szczególnym uwzględnieniem sektora produkcji zwierzęcej”, który zaprezentowano 1 czerwca jako wstęp do debaty ministrów na temat innowacji w rolnictwie. Autorami raportu są prof. Jarosław Olav Horbańczuk i dr Joanna Marchewka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk.Czytaj dalej

Pod Spodem: Dzieciństwo w XXI wieku. Chmielecka, Sobczak, Wysocki

31 grudnia 2000 roku skończyło się dwudzieste stulecie. Za niecałe dwa lata pierwsze pokolenie urodzone w XXI wieku stanie się pełnoletnie. Coraz częściej mamy świadomość, że tzw. millenialsi są już zupełnie innymi ludźmi, niż „dinozaury” urodzone w XX wieku. Postęp wciąż przyspiesza, a każde kolejne pokolenie jest coraz krótsze. Jednocześnie różnice między nimi są coraz większe. Czym będzie charakteryzować się pokolenie, którego przedstawiciele w tej chwili uczą się mówić, chodzić, pisać, dodawać i korzystać z sieci?

Na najbliższym spotkaniu z cyklu „Pod spodem” będziemy odpowiadać na istotne pytania dotyczące tego, jak wychowanie w świecie cyfrowym i chaosie informacyjnym kształtuje młodzież. Jakie zagrożenia, o których większość dorosłych nie ma pojęcia, czyhają na dzisiejsze dzieci? Jakie ideały i jaką moralność mają dzisiejsi nastolatkowie? Jakimi obywatelami i jakimi pracownikami będą kiedyś? Czy można mówić o pokoleniu Z i czy jest ono lepsze czy gorsze od pokolenia X? Jaka będzie Polska przyszłości, jeżeli „takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie”?

Dołącz do wydarzenia na Facebooku i zaproś znajomych!Czytaj dalej

Zaproszenie na prezentację raportu o rolnictwie w Europie Środkowo-Wschodniej

Fundacja Republikańska ma przyjemność zaprosić na prezentację nowego raportu:

Termin: 1 czerwca (czwartek) 2017 r., godz. 17:30

Miejsce: Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie koło Warszawy, Hala E (sala obrad nr 1, wejście do hali nr E8)

Prezentację wygłoszą autorzy raportu: prof. Jarosław Olav Horbańczuk i dr Joanna Marchewka (Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, reprezentanci Polski w Animal Task Force Unii Europejskiej).

Po prezentacji odbędzie się dyskusja Zrównoważony rozwój i innowacyjne rolnictwo. Średnio i długoterminowe wyzwania dla sektora w krajach Grupy Wyszehradzkiej z udziałem Ministrów Rolnictwa Państw Grupy Wyszehradzkiej, Bułgarii, Rumunii i Słowenii.

Prezentacja raportu Fundacji Republikańskiej i debaty eksperckie odbędą się w ramach Międzynarodowych Targów Żywności - Warsaw Food Expo 2017. Organizatorem bloku jest Fratria Sp. z o.o., wydawca Tygodnika wSieci.

Bariery prawne zmorą małych przedsiębiorców - prezentacja raportu Fundacji Republikańskiej pt. "Główne ryzyka i bariery działalności gospodarczej w Polsce"

Aż 72 rodzaje barier w małej działalności gospodarczej zidentyfikowali eksperci Fundacji Republikańskiej. Najpoważniejsze z nich dotyczą otoczenia prawnego przedsiębiorców. Ogrom obowiązków sprawozdawczych, skomplikowanie i zmienność prawa podatkowego, nierychliwe sądy i prawo pracy skrojone pod gigantyczne kombinaty z czasów PRL – to najpoważniejsze z przeszkód, które blokują rozwój małych firm. Złe prawo marnuje energię, która tkwi w Polakach. Jak wskazuje bowiem porównanie z pozostałymi państwami Unii Europejskiej, polska gospodarka ma ciągle znaczny potencjał wzrostu.

W czwartek, 25 maja 2017 roku odbyła się w Sejmie prezentacja raportu Fundacji Republikańskiej pt. "Główne ryzyka i bariery działalności gospodarczej w Polsce". Główne założenia przedstawili: Małgorzata Janowska i Anna Maria Siarkowska z koła poselskiego "Republikanie" oraz Radosław Żydok – dyrektor operacyjny Fundacji Republikańskiej i współautor raportu.

Jak zauważyła na wstępie Anna Maria Siarkowska, w Polakach tkwi ogromny, niewykorzystany potencjał związany z ich naturalną przedsiębiorczością i kreatywnością. Te cechy blokowane są jednak przez złe prawo, które działa na gospodarkę jak sztywny gorset.

- Coś, co dla dużego przedsiębiorstwa nie stanowi problemu, dla kilkuosobowej firmy może stanowić barierę nie do przekroczenia. Świetnym tego przykładem są ogromne obowiązki sprawozdawcze. Mały przedsiębiorca co miesiąc musi spowiadać się w imieniu własnym i swoich pracowników do ZUS i Urzędu Skarbowego. Ponadto zobowiązany jest do raportowania m.in. do trzech różnych instytucji odpowiedzialnych za ochronę środowiska – dodała Siarkowska.

Pod Spodem: Psychologiczne kulisy władzy + socjotechnika w praktyce. Prelekcja Artura Pawłowskiego

Czy zastanawiałeś się kiedyś co siedzi w głowie Prezesa lub Przewodniczącego? O czym i w jaki sposób myślą, co ich motywuje i czego się obawiają? W jaki sposób wpływają na ludzi, jak się komunikują ze swoim otoczeniem i szeroką publiką? Odpowiedzi na te i inne pytania udzieli nam nasz gość, specjalista psychologii władzy, wykładowca akademicki i praktyk-biznesmen, Artur Pawłowski.

Prelekcja odbędzie się we wtorek, 23 maja o godzinie 18:00 w siedzibie Fundacji Republikańskiej przy ul. Nowy Świat 41 w Warszawie. Wykład potrwa około 90 minut, a następnie publiczność będzie mogła zadawać pytania.

Dołącz do wydarzenia na Facebooku!Czytaj dalej