Mała firma - mały ZUS. Po dwóch latach nasz apel przynosi skutek!

Mała firma – mały ZUS. Po dwóch latach nasz apel przynosi skutek!

Podczas sobotniej konwencji Zjednoczonej Prawicy premier Mateusz Morawiecki zaprezentował pakiet pięciu dużych projektów, które zamierza w najbliższym czasie zrealizować. Oprócz nowych programów socjalnych znalazły się w nim również dobre i od dawna oczekiwane obniżki podatków dla przedsiębiorców: obniżka CIT dla MŚP z 15% do 9% oraz tzw. mały ZUS.

Mały ZUS to nic innego jak realizacja postulatu, który równo dwa lata temu (12 kwietnia 2016 roku) wystosowała do władz koalicja, w skład której weszły: Fundacja Republikańska, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców oraz Parlamentarny Zespół na Rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego (który prowadzi poseł Adam Abramowicz). Nasz projekt otrzymał nazwę "Mała działalność gospodarcza" (MDG).

Podczas konferencji "Szara strefa to nieuczciwa konferencja" wskazywaliśmy, że ryczałtowy ZUS to jeden z głównych czynników, które powstrzymują drobnych rzemieślników czy usługodawców od rejestracji i płacenia danin publicznych. Na jego zmniejszeniu i uczynieniu proporcjonalnym do przychodu skorzystamy wszyscy. Wzrośnie baza podatkowa, wzrosną wpływy do ZUS a firmy będą funkcjonowały legalnie. Dotychczas działający w szarej strefie pracownicy przestaną być nieuczciwą konkurencją dla legalnych przedsiębiorców.

Co ważne, sobotnia propozycja premiera jest nawet ambitniejsza od naszej. Próg stosowania małego ZUSu został bowiem ustalony na 2,5-krotność pensji minimalnej (czyli obecnie 5300 zł miesięcznie, a w naszej propozycji było to 2500 zł). Tym lepiej oceniamy ten projekt i tym mocniej będziemy go wspierać. Mały ZUS to wreszcie duża, dobra zmiana dla gospodarki!

Raport ZPP i Fundacji Republikańskiej "Szara strefa to nieuczciwa konkurencja" do pobrania na stronie: link.

Relacja z konferencji, na której zaprezentowaliśmy raport: link.