Pod Spodem: Teorie spiskowe jako narzędzie dezinformacji

Jak powiedział autor „Czarnego Łabędzia”, N.N. Taleb: „Odrzucanie wszystkich teorii spiskowych jest równie nierozsądne co przyjmowanie ich wszystkich na wiarę”.

Przykładów teorii spiskowych, takich jak choćby: choroby Hillary Clinton, zatajenia skandali seksualnych w Rotherham oraz podczas karnawału w Kolonii, czy szczepionek powodujących autyzm, nie trzeba długo szukać. Równocześnie do opinii publicznej przesiąka wiele niepotwierdzonych i często nieprawdopodobnych informacji sugerujących manipulację ludźmi przez siły polityczne i wielkie korporacje. Mamy też coraz mniej czasu, przyjmujemy coraz więcej informacji z rosnącej ilości źródeł, i coraz trudniej odróżnić te prawdziwe od tych mających nas zmanipulować. Jak możemy się upewnić że te, które przyjmujemy, są prawdziwe, i że nasze wybory opieramy na faktach a nie dezinformacji? Jak rozpoznać teorię spiskową? Czy media obywatelskie są w stanie nas ochronić? Dlaczego tak łatwo uwierzyć w informacje fałszywe? W jakim celu są tworzone teorie spiskowe?

Zapraszamy na dyskusje w ramach spotkań „Pod Spodem”, organizowanych przez Fundację Republikańską. Ten temat przybliżą nam:

Wojciech Jakóbik – redaktor naczelny portalu BiznesAlert, ekspert w dziedzinie stosunków międzynarodowych oraz bezpieczeństwa.

Lidia Marcinkowska – Dyrektor Zarządzająca Agencji Public Relations Neuron, ekspert w dziedzinie mediów i komunikacji.

Alek Tarkowski – polski socjolog, koordynator polskiego oddziału Creative Commons i dyrektor Centrum Cyfrowego Projekt: Polska. Zajmuje się rynkiem nowych mediów i ich wpływem na społeczeństwo.

Dyskusję z ramienia Fundacji Republikańskiej poprowadzi Piotr Jakubiak – absolwent University College London na kierunku MSc Security Studies, pasjonat tematyki dezinformacji i teorii spiskowych.

Termin: 20.12.2016, początek dyskusji o 17:30

Miejsce: sala konferencyjna Fundacji Republikańskiej, ul. Nowy Świat 41

Zapraszamy!

Dołącz do wydarzenia na Facebooku!