Rola i oczekiwania wobec inwestorów zagranicznych w Polsce na przestrzeni lat 1990-2015 oraz zagraniczne doświadczenia – seminarium eksperckie

Fundacja Republikańska ma zaszczyt zaprosić na seminarium eksperckie z udziałem publiczności, pt. „Rola i oczekiwania wobec inwestorów zagranicznych w Polsce na przestrzeni lat 1990-2015 oraz zagraniczne doświadczenia”. Wydarzenie będzie miało miejsce 5 kwietnia 2016 od godziny 10.20 do 13.30 w Centrum Prasowym Polskiej Agencji Prasowej przy ulicy Brackiej 6/8 w Warszawie.

W seminarium wezmą udział politycy, eksperci i przedstawiciele zagranicznych izb handlowych w Polsce. Uczestnicy będą dyskutować o formach współpracy z inwestorami zagranicznymi przyjętych w innych państwach oraz polskich doświadczeniach. Celem dyskusji jest wypracowanie optymalnego modelu współpracy z inwestorami, który pozwoli czerpać korzyści z inwestycji zarówno Polsce jak i inwestorom.

Swój udział potwierdzili, m.in Tadeusz Kościński – wiceminister rozwoju, poseł Adam Abramowicz – przewodniczący Parlamentarnego Zespołu na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego, dr hab. Marta Kightley ze Szkoły Głównej Handlowej, Adam Suchanek z Czeskiej Agencji Wspierania Handlu. Panele dyskusyjne prowadzić będą dziennikarz portalu Biznes Alert Bartosz Sawicki oraz wiceprezes Fundacji Republikańskiej Marek Wróbel. W trakcie spotkanie zapraszamy na przerwę kawową.

Tłem dla wydarzenia jest zagrożenie wpadnięcia Polski w pułapkę średniego rozwoju, którym to terminem określa się spowolnienie wzrostu gospodarczego uniemożliwiające dołączenie do grupy państw wysoko rozwiniętych. Aby to osiągnąć konieczne jest m. in. wypracowanie modelu współpracy z inwestorami zagranicznymi.

Szczegółowy harmonogram wydarzenia

Patronat: